PERTOLONGAN CEMAS
  • Enrolled students: There are no students enrolled in this course.
SKU10142 FOOD SAFETY AND SANITATION
SKU10133 THEORY OF FOOD

Theory of Food menumpukan pada pemahaman teori memasak dan penerapan kemahiran untuk pelbagai teknik dan kaedah memasak. Setiap aspek dalam masakan dijelaskan bermula dari peralatan dan perkakas hingga teknik memasak, peranan bahan yang digunakan, hiasan dan persembahan makanan. Kursus ini juga memperkenalkan para pelajar kepada hidangan salad serta sos yang digunakan sebagai pelengkap, jenis stok, sup dan sos.

SKU10213 BASIC BUTCHERY
SKU10033 MALAYSIAN CUISINE

Malaysian Cuisine direkabentuk bagi memenuhi keperluan kerja berdasarkan permintaan industri hospitaliti. Pelajar akan menyediakan hidangan masyarakat pelbagai negeri di Malaysia, serta mempelajari kepelbagaian rempah ratus dan herba mengikut kesesuaian masakan berbilang bangsa di Malaysia. 

HASIL PEMBELAJARAN KURSUS (CLO): 

Setelah mengikuti kursus ini, pelajar akan dapat: 

CLO1 : Menunjukkan kaedah memasak yang bersesuaian serta kepelbagaian jenis bahan masakan di dalam penghasilan produk standard Malaysian Cuisine. (P2, HPP3) 

CLO2 : Menghasilkan semula produk set hidangan yang lengkap dalam masakan Malaysian Cuisine. (P3, HPP3) 

CLO1 3 : Mengamalkan etika kerja berpasukan bagi menghasilkan produk mengikut standard yang ditetapkan dalam Malaysian Cuisine. (A2, HPP8) 

HASIL PEMBELAJARAN PROGRAM (HPP)

PLO 3: Mempamerkan kemahiran teknikal berdasarkan skop kerja yang diperlukan dalam bidang kulinari 

PLO 3: Mempamerkan kemahiran teknikal berdasarkan skop kerja yang diperlukan dalam bidang kulinari 

PLO 8: Menunjukkan kebolehan untuk patuh kepada etika kerja dan profesionalisme dalam menyampaikan perkhidmatan 

SKU10153 BASIC COOKERY

Basic Cookery direkabentuk untuk memberi pendedahan kepada pelajar mengenai kemahiran asas dalam bidang kulinari. Melalui kursus ini, pelajar akan mempelajari kemahiran teknik potongan, kaedah masakan seperti dry-heat dan moist-heatpenyediaan stok dan sos serta pelbagai kemahiran lain yang di perlukan bagi melahirkan pelajar berkemahiran yang selari dengan kehendak industri.